Een geïntegreerde SBR-oplossing in 8 stappen

Door ctrl

Vanaf boekjaar 2017 verdwijnt de papieren jaarrekening voor middelgrote ondernemingen. Ondernemers moeten volledig digitaal hun cijfers aanleveren, laten valideren door hun accountant, vervolgens ondertekenen en naar de KvK verzenden. Hoe doorloop je dit proces probleemloos door met je klant?

Waar krijgen je klanten mee te maken?

Vanaf boekjaar 2017 moeten jaarrekeningen opgemaakt zijn in Standard Business Reporting (SBR), een gestandaardiseerde manier om financiële gegevens aan te leveren. Ondernemers blijven altijd zelf verantwoordelijk voor het aanleveren, laten valideren en deponeren van hun eigen jaarrekening bij de KvK, Digipoort (het portaal voor overheidsinstanties), of bij de Bancaire Infrastructurele Voorziening (BIV). Speciaal voor financiële rapportages is de digitale taal XBRL ontwikkeld.

 

SBR en XBRL zijn niet voor elke ondernemer gesneden koek. Deze digitalisering kan voor problemen zorgen. Ondernemers hebben een SBR-viewer nodig om jaarrekeningen leesbaar te maken. Daarnaast sluipen er bij het opstellen van een rapportage snel fouten in. Voor ondernemers levert het niet per se tijds- of kostenbesparing op. Goede ondersteuning vanuit de accountant is voor de ondernemer de sleutel tot succes.

In 8 stappen naar een geïntegreerde oplossing

  1. Na de controle van de (papieren) jaarrekening dient de klant of de accountant het publicatiestuk in XBRL-formaat aan te leveren bij de controlerend accountant.
  2. Het publicatiestuk in SBR-formaat moet worden gevalideerd.
  3. De accountant dient de SBR-verklaring op te stellen.
  4. De verklaring moet bij het gevalideerde publicatiestuk worden gevoegd en voor akkoord worden aangeboden aan de tekenend accountant.
  5. De benodigde SBR documenten worden voorzien van unieke sleutels en met een digitale handtekening verstuurd.
  6. Deze set van documenten dienen voor deponering te worden aangeboden aan de klant.
  7. Na vaststelling van de jaarrekening, dient de klant de datum vaststelling in te vullen.
  8. De SBR documenten worden verzonden naar Digipoort/ Kamer van Koophandel.

Meer weten over in 8 stappen naar een geïntegreerde oplossing en hoe Ctrl je daarbij kan helpen? Download de SBR-whitepaper!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.